Olen lukenut lehdistä ja kuullut virkamiesten taholta, että Kaarinan Tablet-hanke olisi vain onnistunut ja hyvä.

Käytännön kautta (eli tabletin käyttäjiltä itseltään tai heidän vanhemmilta) en ole tähän vielä saanut vahvistusta. Kentältä olen vanhemmilta kuullut tableteista lähinnä vain negatiivista palautetta. Ongelmia on esimerkiksi vaikeus muistaa ottaa tablettia kouluun oikeana päivänä, tai jos se on mukana koulussa, sitä ei ole muistettu kotona ladata. Myös läksyjen seuranta on vaikeaa jos tai kun tabletin käyttöjärjestelmä ei ole vanhemmalle tuttu. Josta päästäänkin ongelmiin tabletin käyttöönotossa, sitä varten myös vanhemman pitäisi olla Applen asiakas ja tehdä tili lapselle perhejaon kautta. Jos vanhempi ei ole valmiiksi Applen asiakas on kynnys lähteä tekemään uutta tiliä ja syöttämään luottokorttitietoja suurehko.
Vaikka näin haluaisi tehdä ei sekään ole mikään läpihuutojuttu, vanhempia ei ole nykyisellään ohjeistettu tarpeeksi selkeästi miten tämä tehdään. OK, tähän on keksitty ratkaisu, ettei vanhempien tarvitse tehdä tiliä lapselleen, mutta jos tämä tehdään koulussa silloin laitteeseen ei voi asentaa mitään, mikä tekee laitteesta entistä enemmän turhan kapistuksen.

Kustannukset hankkeesta ennen koulutuksia ja konsultointia ovat noin 930 000 € (850 000 € kertakustannus 4 vuoden välein ja noin 20 000 € vuosittain) eli varovasti arvioitu lähes miljoonan 4 vuoden välein (tablettien uusimisväli). Jos tableteista suurelta osalta luovuttaisiin, voitaisiin tästä saada budjettiin väljyyttä noin 50 000–75 000 € vuositasolla, eli yhteensä jopa 200 000–250 000 €.

Ratkaisu kaikkeen on tietysti lasten oma älypuhelin. Suomessa lähes kaikilla koululaisilla on oma älypuhelin, jota he osaavat käyttää paremmin kuin vanhempansa. Jos omaa älypuhelinta ei halua käyttää tai tälläistä ei ole, on hyvä, että tällöin tabletin saisi käyttöönsä. Myös lähes kaikki opetuksessa käytetyt ohjelmat (Google-suite, Apple iWorks, Book Creator, Explain everything, Edison / Edustore) toimivat sekä iOS- sekä Android-käyttöjärjestelmillä, joten tämänkään ei pitäisi olla este valinnalle. Älypuhelinta lapset eivät unohda koskaan kotiin ja se on aina ladattuna, tätä he osaavat myös jo valmiiksi käyttää. Tablet-päivinä oppilaalle tulee vain lisää elektronisia vempeleitä kannettavaksi kouluun.

Itse IT-alalla työskentelevänä en tietenkään ole tekniikkaa ja teknisiä vempeleitä vastaan, mutta kustannusten ja käyttöongelmien lisäksi tabletit itsessään alkavat olemaan jo vanhanaikainen juttu.

Mielestäni tämä on selvitettävän arvoinen asia. Mitäs ihmiset mieltä? Te jotka olette enemmänkin tekemisissä koulujen kanssa, millaista palautetta muualta on tullut? Onko jotain kyselyitä vanhemmille tai oppilaille itselleen koskaan tehty?

Tässä asiassa voi ajaa hyvillä mielin valinnanvapautta.