Kaarinan tulisi panostaa koko kunnan kattavaan valokuituverkkoon, jossa ylläpitokustannus on lähes olematon. Sen sijaan, että operaattorit rakentavat kuituverkon (yleensä eivät rakenna – paitsi tietyille alueille), kannattaisi kunnan rakentaa ja hyödyntää verkkoa itse sekä vuokrata sitä eteenpäin.

Mielestäni Kaarinaan on järkevää perustaa valokuituverkkoa varten kunnan yhtiö esim. Kaarinan Kuituverkot Oy, jonka kautta kunta voisi operoida tätä ja saada tuloja.

Tässä oman kuituverkon etuja kunnan näkökulmasta:

Edullinen ylläpitää
Kuituverkko rakennetaan kokonaan maan alle ja se ei ole altis myrskytuhoille. Kerran kun kuitua maahan kaivetaan, se on siellä hyödynnettävissä ikuisesti eteenpäin, ihmiskunta ei tunne mitään nopeampaa kuin valo mikä kuidussa kulkee, joten myös tulevaisuutta ajatellen tämä on hyvä sijoitus.

Sähkönkulutus koko kunnan alueelle olisi noin yhden mobiilitukiaseman verran, sillä valokuidussa ei kulje sähköä. Näin suurin osa kustannuksita tulee kertaluontoisesti ja tuloja taas jatkuvana virtana.

Elinikä
Verkko on mahdollista päivittää vain verkon aktiivilaitteet päivittämällä, mikä mahdollistaa kaikki tiedonsiirtotarpeet nyt ja tulevaisuudessa. Kun aktiivilaitteet kehittyvät voi valokuidussa käyttää nettiä lähes rajattomasti. esim. 10100 G yhteydet ovat mahdollisia lähivuosien aikana.

Kannattavuus
Liiketoiminnannalliset vaikutukset jäävät Kaarinan eduksi. Kuidun rakentamisesta aiheutuvat kustannukset saadaan katettua takautuvasti vuokraamalla kuituja operaattoreille ja mahdollistamalla uutta liiketoimintaa kuntaan. Kaikkiin uusiin liiketiloihin kun tulisi valmiina kuitu, olisivat liiketilat entistä houkuttelevampia kaikille yrityksille. Nopeat yhteydet ovat kaikille yrityksille välttämättömiä.

Toimintavarmuus joka hetki
Kuitu on joka hetki yhtä nopea molempiin suuntiin. Ei samanlaisia ongelmia kapasiteetissa mitä mobiiliverkoissa tai vanhassa kupariverkossa.

Jos jollain on ajatuksissa, että eikö mobiiliverkko olisi parempi vaihtoehto, niin ei se niin yksinkertaista ole. Mobiiliverkon tukiasemia pitää ripotella laajalle alueelle ja ne tarvitsevat sähköä. Lisäksi tukiasemat tarvitsevat myös nopean yhteyden, eli kuitu on joka tapauksessa kaikille alueille vedettävä. Tämän lisäksi yhdellä tukiasemalla ei voida käsitellä kuin kourallista asiakkaita samanaikaisesti, mikä vaikuttaa yhteyksien nopeuksiin ruuhka-aikoina. Mobiiliverkko käy nyt jo hitaalla, ja lähivuosina verkontarve kasvaa entisestään (4K- tai 5K-tv-lähetykset, koko ajan kehittyvät verkkopalvelut, kuten Spotify, Netflix, Viaplay jne, striimaus-palvelut).