Vauhtia ja valokuitua kansalle.

ByJukka Lampikoski

Vauhtia ja valokuitua kansalle.

Kaarinan tulisi panostaa koko kunnan kattavaan valokuituverkkoon jossa ylläpitokustannus on lähes olematon. Sen sijaan että operaattorit rakentavat kuituverkon (yleensä eivät rakenna paitsi tietyille alueille), kannattaisi kunnan rakentaa ja hyödyntää verkkoa itse sekä vuokrata sitä eteenpäin.

 

Mielestäni Kaarinaan on järkevää perustaa valokuituverkkoa varten kunnan yhtiö esim. Kaarinan kuituverkot Oy, jonka kautta kunta voisi operoida tätä ja saada tuloja.

 

Tässä oman kuituverkon etuja kunnan näkökulmasta. 

Edullinen ylläpitää Kuituverkko rakennetaan kokonaan maan alle ja se ei ole altis myrskytuhoille. Kerran kun kuitua maahan kaivetaan se on siellä hyödynnettävissä ikuisesti eteenpäin, ihmiskunta ei tunne mitään nopeampaa kuin valo mikä kuidussa kulkee, joten myös tulevaisuutta ajatellen tämä on hyvä sijoitus.

Sähkönkulutus koko kunnan alueelle noin yhden mobiilitukiaseman verran, valokuidussa ei kulje sähköä. Näin suurin osa kustannuksita tulee kertaluontoisesti ja tuloja taas jatkuvana virtana.

 

Elinikä. Verkon päivitysmahdollisuus vain verkon aktiivilaitteet päivittämällä. Mahdollistaa kaikki tiedonsiirtotarpeet nyt ja tulevaisuudessa. Kun aktiivilaitteet kehittyvät voi valokuidussa käyttää nettiä lähes rajattomasti. esim 10G-100G yhteydet mahdollisia lähivuosien aikana.

 

Kannattavuus Liiketoiminnannalliset vaikutukset jäävät Kaarinan eduksi. Kuidun rakentamisesta aiheutuvat kustannukset saadaan katettua takautuvasti vuokraamalla kuituja operaattoreille ja mahdollistamalla uutta liiketoimintaa kuntaan. Kaikkiin uusiin liiketiloihin kun tulisi valmiina kuitu, olisi liiketilat entistä houkuttelevampia kaikille yrityksille. Nopeat yhteydet ovat kaikille yrityksille välttämätön.

 

Toimintavarmuus joka hetki. Kuitu on joka hetki yhtä nopea molempiin suuntiin. Ei samanlaisia ongelmia kapasiteetissa mitä mobiiliverkoissa tai vanhassa kupariverkossa.

 

Jos jollain on ajatuksissa että eikö mobiiliverkko olisi parempi vaihtoehto, niin ei se niin yksinkertaista ole. Mobiiliverkon tukiasemia pitää ripotella laajalle alueelle ja ne tarvitsee sähköä. Lisäksi tukiasemat tarvitsee myös nopean yhteyden eli kuitu on jokatapauksessa kaikille alueille vedettävä. Tämän lisäksi yhdellä tukiasemalla ei voida käsitellä kuin kourallista asiakkaita samanaikaisesti, joka vaikuttaa yhteyksien nopeuksiin ruuhka-aikoina. Mobiiliverkko käy nyt jo hitaalla ja lähivuosina verkontarve kasvaa entisestään (4K- tai 5K-tv lähetykset, kokoajan kehittyvät verkkopalvelut, kuten Spotify,Netflix,Viaplay jne. Striimaus-palvelut.) 

 

About the author

Jukka Lampikoski administrator

    Leave a Reply