Kulutuselektroniikan käyttöikä/hinta pohdintaa.

ByJukka Lampikoski

Kulutuselektroniikan käyttöikä/hinta pohdintaa.

Elektroniikka on nyt monipuolisempaa kuin koskaan ja se vanhenee nopeammin kuin koskaan, niin nopeasti, että jopa kuluttujasuoja ei pysy enää perässä.

Tässä muutama käytännössä vastaan tulleista esimerkeistä.

 

Tiedätkö montakin iPhone5sta jolla vielä tekisi jotain? Huomaa että iPhone5skaan ei ole kuin parivuotta vanha. Itsellä on täysin toimiva iPhone4 ja 2vuoden jälkeen siihen ei voinut laillisesti edes ladata enää mitään ohjelmia, koska käyttöjärjestelmää oli päivitetty niin että sitä ei tietenkään vanhaan malliin voi enää asentaa, näin ollen myös Apple-storesta laataminen ja sieltä hankittujen ohjelmien käyttö loppui.  Onko monikin jolla varaa ostaa uusi iPhone 2vuoden välein? Kuitenkin lippulaivamalli maksaa sen 700-1000e.

 

Toinen esimerkki liittyy telkkareihin. Nykyään jokaisessa telkkarissa on joku SMART-TV tai vastaava ominaisuus ja kaupanteon yhteydessä näissä mainostetaan kaikenmaailman Netflix, Viaplay yms. ominaisuuksia. Mutta pitää muistaa, että lisäominaisuuksita ei TV-valmistajille ole mitään hyötyä koska rahantulo loppuu valmistajalle sen jälkeen kun telkkari kannetaan pois kaupasta. Tästä syystä telkkarienkaan käyttöjärjestelmiä ei päivitetä enää näiden ominaisuuksien osalta. Itsellä esimerkiksi 2-vuotta vanha TV jossa ei toimi kunnolla enää mikän näistä kolmannen osapuolen ohjelmistoista ja jotkut ei toimi enää lainkaan. Telkkaria hankkiessa kannattaa siis huomioida vain kokoa ja resoluutiota, ei mitään lisäominaisuuksia.  Kaikki lisäominaisuudet tuppaa vanhetumaan siis todella nopeasti joten näille ei kannata antaa hankinnassa painoarvoa.

Jos älypuhelimien ja telkkareihin käyttöiäksi on tarkoitettu 2vuotta niin se voisi näkyä myös hintalapussa.

 

About the author

Jukka Lampikoski administrator

    Leave a Reply