Elektroniikka on nyt monipuolisempaa kuin koskaan ja se vanhenee nopeammin kuin koskaan niin nopeasti, että jopa kuluttujasuoja ei pysy enää perässä.

Tässä muutama käytännössä vastaan tulleista esimerkeistä:

Tiedätkö montakin iPhone5:sta, jolla vielä tekisi jotain? Huomaa, että iPhone5:kään ei ole kuin pari vuotta vanha. Itsellänikin on täysin toimiva iPhone4 ja 2 vuoden jälkeen siihen ei voinut edes ladata enää mitään ohjelmia, koska käyttöjärjestelmää oli päivitetty niin että sitä ei tietenkään vanhaan malliin voi enää asentaa, näin ollen myös Apple-storesta laataminen ja sieltä hankittujen ohjelmien käyttö loppui.  Onko moniakin, joilla on varaa ostaa uusi iPhone 2 vuoden välein? Kuitenkin lippulaivamalli maksaa sen 7001000 €.

Toinen esimerkki liittyy telkkareihin. Nykyään jokaisessa telkkarissa on joku Smart TV tai vastaava ominaisuus, ja kaupanteon yhteydessä näissä mainostetaan kaiken maailman Netflix-, Viaplay- yms. ominaisuuksia. Mutta pitää muistaa, että lisäominaisuuksista ei TV-valmistajille ole mitään hyötyä, koska rahantulo loppuu valmistajalle sen jälkeen kun telkkari kannetaan pois kaupasta. Tästä syystä telkkarienkaan käyttöjärjestelmiä ei päivitetä enää näiden ominaisuuksien osalta. Itselläni on esimerkiksi 2 vuotta vanha TV, jossa ei toimi kunnolla enää mikään näistä kolmannen osapuolen ohjelmistoista ja jotkut ei toimi enää lainkaan. Telkkaria hankkiessa kannattaa siis huomioida vain koko ja resoluutio, ei mitään lisäominaisuuksia. Kaikki lisäominaisuudet tuppaavat vanhentumaan siis todella nopeasti, joten näille ei kannata antaa hankinnassa painoarvoa.

Jos älypuhelimien ja telkkareihin käyttöiäksi on tarkoitettu 2 vuotta, niin se voisi näkyä myös hintalapussa.