Parhaillaan Kaarinassa valmistellaan ensimmäistä ilmasto-ohjelmaa. Toivon, että ennen kun se on valmis, siihen tulisi konkreettisia suunnitelmia ja toimia, joilla Kaarina saadaan hiilineutraaliksi valtion hiilineutraaliustavoitteet huomioiden. 

Konkreettisia toimenpiteitä pohdittu alla:

 1. Kaarinan tulisi liittyä Hinku-kunnaksi ja ottaa kunnianhimoiset tavoitteet hiilineutraaliksi kunnaksi asettumisesta.

 1. Suurimmat säästöt kunta saisi esimerkiksi kiinteistöjensä energiatehokkuutta parantamalla ja luopumalla öljynpoltosta kaikissa omissa kiinteistöissään.

 1. Kaarinan ollessa energiaomavarainen kunta voisi se hyödyntää pienestä koostaan huolimatta monipuolisesti erilaisia uusiutuvia energialähteitä.
  1. Esimerkiksi asennuttamalla mahdollisuuksien mukaan aurinkopaneelit oletuksena kaikkiin uudisrakennuksiin ja peruskorjauksen yhteydessä myös olemassa oleviin kiinteistöihin.
  2. Esimerkiksi kaavoittamalla alueelleen ilmastoystävällisiä energiaratkaisuja, kuten aurinkovoima- tai tuulipuiston.
  3. Kaavoittamalla kaikki uudet yritystontit niin, että se mahdollistaa aurinkovoiman käytön tehokkaasti kiinteistössä.
  4. Hankkimalla kaikki henkilöstön autot täyssähköautoina.

 1. Yritykset tulee kutsua mukaan energiatalkoisiin.
  1. Yritysten on kannattavaa kertoa omista ilmastotoimista ja saada sitä kautta positiivista näkyvyyttä. Kaupunki voisi tukea tätä esimerkiksi valita kuukauden ekologisen yrityksen.
  2. Investoimalla esimerkiksi aurinkovoimaan, tulee yritykselle pitkällä aikavälillä säästöjä.
  3. Kaupunki voisi esimerkiksi pisteyttää mainittuja ilmastotoimia kilpailutuksesaan ja investoidessaan hankkeisiin.

 1. Henkilöstön tukeminen energiansäästössä ja kulutuksen seuranta. Esimerkiksi erilaisilla energiansäästökampanjoilla, joissa kulutusta seurataan kuukausittain ja  säästetystä energiasta maksettaisiin osa takaisin säästävälle yksikölle.

 1. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: raitiotie, lähijuna ja muu toimiva julkinen liikenne.

Naapurissamme Turussa on raitiotien suunnitelma jo pitkällä. Kun raitiotie valmistuu vähentyy myös bussiliikenne ja henkilöautoilu keskustaan. Kaarinan tulisi viimeistään tässä vaiheessa hypätä mukaan suunnittelemaan miten raitiotie laajennetaan myös Kaarinaan ja sille luodaan toimiva syöttöliikenne. Kaarinalla ei ole realistista mahdollisuutta kunnianhimoisiin ilmastotoimiin, jos vähäpäästöisin ihmisten kuljetusmuoto jätetään käyttämättä.

Näillä ajatuksilla. Tehdään Kaarinasta kuntien edelläkävijä ilmastotoimissa ja kutsutaan myös ekologiset yritykset mukaan ja saamaan positiivista näkyvyyttä!