Tein elokuun 2020 valtuustossa aloitteen “Kaupunginvaltuuston kokousten lähettäminen verkkoon“, suuri osa myös muiden puolueiden valtuutetuista tämän allekirjoitti joten poliittista tahtoa tälle kyllä olisi.

Oletin, että ”ketterä Kaarina” näin yksinkertaisen asian saisi hoidettua jo heti seuraavaan kokoukseen mutta toisin kävi. Nyt eletään tammikuun loppua ja vieläkään ei ole virkamiehet tehnyt asian eteen mitään. Jos Kaarinan tietohallinnon puolella ei ole osaamista tämän asian selvittämiseen lähes 6 kuukaudessa niin rohkeasti voisi konsultoida vaikka Turun, Raision tai Naantalinkin henkilökuntaa.

Uskomatonta on, että vieläkin vuonna 2021, kun koronaa on melkein vuosi takana, valtuuston kokouksiin osallistuminen ja tiedon saantia evätään kuntalaisilta tai ainakin tehdään se mahdollisimman vaikeaksi.

Alla aloite kokonaisuudessaan

————-

Valtuustoaloite 31.8.2020

Kaupunginvaltuuston kokousten lähettäminen verkkoon

Alkuvuosi on vakiinnuttanut etäyhteydet kokouksissa ja nyt olisi oikea aika ottaa valtuuston nettilähetykset myös osaksi julkista päätöksentekoa. Päätöksenteon seuraaminen pitäisi tehdä kuntalaisille mahdollisimman helpoksi ja saavutettavaksi. 

Suorana verkossa lähetettävät valtuuston kokoukset lisäävät päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, sekä antavat useammalle kuntalaiselle mahdollisuuden seurata valtuustossa käytäviä keskusteluja. 

Päätöksenteon avoimuutta lisää myös lähetysten arkistoiminen siten, että kokoukset ovat myös jälkikäteen katsottavissa.

Erityisen tärkeää kokousten nettilähetys on nyt, kun ympärillämme olevat tapahtumat on luonut haasteita tulla seuraamaan kokouksia paikan päälle Kaarina-talolle.

Kaikista Suomen kunnista noin puolilla on nykyään käytössä valtuustojen nettilähetykset. Lähikunnistamme esimerkiksi Turku, Raisio ja Naantali videoivat valtuustojensa kokoukset kuntalaisilleen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että valtuuston videoinnin tarpeellisuus ja ajankohtaisuus tässä muuttuvassa maailmassa arvioidaan uudelleen ja että kuntalaisten tiedonsaannin helpottamiseksi kaupunginvaltuuston kokoukset lähetetään jatkossa verkossa ja tallennetaan siten, että ne ovat myös jälkikäteen katsottavissa.

————-