Tulevaisuudessa on enemmän vanhempia ihmisiä ja vähemmän työssäkäyviä veronmaksajia:
Eli toisin sanoen tulevaisuus, jossa vähemmän ihmisiä maksaa enemmän.
Kun katsomme hiukan aikaa eteenpäin, yksi merkittävimmistä väestörakenteen muutoksista, joka Suomessa on meneillään, on vanhempien ihmisten määrän merkittävä lisääntyminen verrattuna työikäisten (veronmaksajien) määrään. Tämä meneillään oleva muutos tuo mukanaan merkittäivä vaikutuksia talouteemme ja julkisten palvelujen kestävyyteen.
Väestöennusteen mukaan (https://stat.fi/tilasto/vaenn) olemme lähitulevaisuudessa tilanteessa, jossa kehittyneen terveydenhuollon ja parempien elinolojen myötä ihmiset elävät pidempään. Suomessa 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien osuus väestöstä tulee todennäköisesti nousemaan merkittävästi seuraavien vuosikymmenten aikana. Vaikka edistynyt terveydenhuolto on tietysti hyvästä tuo se haasteita talouteen ja hoitajien määrään.
Lisääntyvä vanhempien ihmisten määrä ja työvoiman suhteellinen määrä kokonaisväestöön johtavat tilanteeseen, jossa veronmaksajien ja huollettavien suhde muuttuu dramaattisesti.
Talousvaikutukset
Vähenevä työvoima tarkoittaa vähemmän ihmisiä, jotka osallistuvat veropohjaan joka tarkoittaa väistämättä korotuksia työn verotukseen. Kun väestö ikääntyy, julkisten palvelujen, erityisesti terveydenhuollon ja eläkejärjestelmien kysyntä kasvaa. Tämä muutos herättää keskeisiä kysymyksiä hyvinvointijärjestelmien ja eläkejärjestelmien kestävyydestä. Järjestelmien kestävyyttä tulisi punnita ja kehittää nyt, eikä vasta sitten kun on liian myöhäistä.
Tulevien sukupolvien taakka
Koronneet paineet järjestelmien ympärillä liittyvät myös tulevien sukupolvien elämänlaatuun. Jos entistä pienempi määrä työvoimasta odotetaan kannattelevan suurempaa eläkeläisten määrää, voimme nähdä merkittävästi korkeampia veroja ja heikompia julkisia palveluja. Tämä taas voi rasittaa nuorempia perheitä ja yksilöitä, mikä tekee vaikeammaksi säästää tulevaisuutta varten tai vaikka ostaa koteja.
Maahanmuutto avuksi
Maahanmuutto voi tarjota useita mahdollisuuksia tukea väestörakenteen muutosta, jossa vanhusten määrä kasvaa ja työikäisten määrä vähenee. Tässä on muutamia tapoja, joilla maahanmuutto voisi auttaa tässä asiassa:
– Maahanmuutto voi tuoda uusia työntekijöitä työmarkkinoille, mikä voi tasapainottaa veronmaksajien ja eläkeläisten suhdetta. Kun uusia työntekijöitä liittyy työvoimaan, he voivat auttaa rahoittamaan sosiaaliturva- ja eläkejärjestelmiä.
– Maahanmuuttajat voivat tuoda mukanaan erilaisia taitoja ja koulutusta, mikä voi piristyttää työmarkkinoita ja edistää talouskasvua. Tämä voi puolestaan luoda uusia työpaikkoja ja parantaa taloudellista tilannetta. Monet työpaikat ja toimialat on nyt jo lähes kokonaan maahan muuttaneiden hoidossa.
– Maahanmuuttajat voivat myös täyttää työvoimapulmia ikääntyneiden hoidossa, mikä on erityisen tärkeää vanhusten määrän kasvaessa. Hoivatyössä voi olla tarvetta lisäresursseille, ja maahanmuuttajat voivat tuoda tarvittavaa työvoimaa tähän sektoriin. Vaikka nykyhallitus laskeekin hoitaja mitoituksia ja pakottaa monet hyvinvointialueet yhteistoimintaneuvotteluiden ja lomautusten piiriin. On mahdotonta nähdä että hoitajien vähentäminen ja hyvinvointialueiden merkittävä heikentäminen olisi ratkaisu ilmeisiin tulevaisuuden ongelmiin.