”Oikea-aikaiset palvelut, hyvinvointi, teknologia ja järkevät IT-hankinnat. Niistä on järkevät terveys- ja pelastuspalvelut tehty.”

 

Teknologia

Hyvinvointialue on itsessään jo todella suuri punnerrus ja Varsinais-Suomen IT-järjestelmät ovat kaikista alueista pirstaleisimmat.  Aluevaalipäättäjät vastaavat ja ovat vastuussa IT-järjestelmien hankinnasta ja yhtenäistämisestä. Onkin keskeistä, että aluevaltuustossa on päättäjiä, jotka tietävät mitä ollaan hankkimassa ja mihin hintaan. Suuret sote-järjestelmät maksavat yhteiskunnalle miljoonia ja nyt meneillään oleva suuri uudistus käytännössä määrittää hankintojen suunnan ja järjestelmän toimittajan pitkäksi aikaa, jopa kymmeniksi vuosiksi.  On lähes mahdotonta ennustaa, millaiseksi sote-palvelut tulevaisuudessa kehittyvät, ja se pitää huomioida myös järjestelmiä hankittaessa. Merkittävää on myös hankintojen rakenne, jonka pitäisi olla sellainen, että useammat toimittajat pääsisi mukaan toimittamaan osakokonaisuuksia, esimerkiksi nykyaikaista integraatioalustaa hyödyntäen. Menneisyyden hankintatavat ja ratkaisut eivät enää toimi. Minusta saat valtuutetun, jolla on pitkää kokemusta IT-hankinnoista ja nykyajan sekä tulevaisuuden teknologioista.

 

Hyvinvointi

Meneillään on lukuisia ongelmia, jotka on ajankohtaisia ratkaistavaksi jo ensimmäisillä valtuustokausilla. Tämän jälkeen se voi olla jo myöhäistä tai todella kallista. Väärät valinnat eriarvoistavat väestöä entisestään alueiden kesken ja hyvinvointialueen tuleekin panostaa riittävästi henkilöstön resursseihin ja riittäviin ennakoiviin palveluihin.

– Koronan jälkeisessä ajassa nuorten mielenterveyspalvelut vaativat merkittävästi lisää resursseja.
– Kaikista pidettävä yhdenvertaisesti huolta riippumatta iästä tai taustasta
– Terveys- ja sosiaalipalveluiden tulee olla ajoissa ja matalalla kynnyksellä saatavilla ja hoitoketjujen sujuvia.
– Sote-uudistuksen toteutuessa perusterveydenhuollon vastaanottojen on pysyttävä lähellä ja hyvin saavutettavissa.
– Lapsi- ja perhepalveluiden voimavarat on turvattava ja perhepalveluita tuotava koulujen yhteyteen.
– Lastensuojelun resursseihin tulee panostaa, jotta jokainen saa apua ja turvaa silloin kun sitä tarvitsee.
– Mielenterveys- ja päihdeongelmiin on saatava apua mahdollisimman varhain
– Vanhusten inhimillinen hoiva on taattava riittävällä henkilöstöllä
– Omaishoitajien ja sijaisperheiden jaksamista on seurattava ja tuettava.
– Kiusaamista, väkivaltaa ja syrjintää kodeissa, koulussa, työpaikoilla, somessa ja harrastuksissa on torjuttava kaikin keinoin.
– Vanheneva väestö on tosiasia myös meidän hyvinvointialueellamme sekä Suomessa.
– Ihmisten luokkaerojen kasvaminen on merkittävä ongelma, johon on löydyttävä ratkaisuja.